Op de Proef is een traject dat meestal 1 tot 1,5 jaar duurt. Het start met een intensief programma van in totaal 12 weken. Jongeren leren om baas te zijn over hun eigen leven. Om keuzes te maken die goed voor ze zijn. Dat doen we met een groep van 8 tot 12 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 27 jaar.
Je neemt verantwoordelijkheid voor je gedrag en keuzes die je maakt. Dat vraagt om lef.
We bijten ons vast, gaan niks uit de weg en geven om elkaar. Iedereen die meedoet is het waard om voor te knokken. En dat doen we dus ook, met z’n allen.
Het vertrouwen en de steun van de groep hielpen al veel jongeren om hun leven op de rit te krijgen.
Bij Op de Proef vormen we als medewerkers en jongeren een supersterk team waar iedereen belangrijk is.
De deelnemers en begeleiders leren elkaar goed kennen en we beginnen met het programma. We doen allerlei activiteiten en er is tijd voor ontspanning.
De jongeren zijn twee dagen per week de hele dag bij Op de Proef. Deze dagen zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Maar de begeleiding gaat ook door buiten die twee dagen. De begeleiders gaan uit van wat iemand nodig heeft om bijvoorbeeld het geleerde vast te houden. We doorlopen met elkaar een werkboek met informatie en opdrachten. De deelnemers werken allemaal tegelijk aan hetzelfde en delen dat ook met elkaar, onder begeleiding van de begeleiders. Ze herkennen veel van en in elkaar en dat geeft steun en vertrouwen.
We bespreken het ene deel van de dag de onderwerpen uit het werkboek en de opdrachten. Het andere deel van de dag doen we activiteiten. Door de activiteiten leren de jongeren veel over zichzelf en hoe ze in het leven staan. Die activiteiten zijn altijd grensverleggend en gericht op samenwerking.
Iedere overgang is onzeker, voor de jongere en voor jou. Houdt de verandering wel stand? Lukt het om door te zetten? Na de 12 weken laten we je kind niet los. De begeleiding stopt niet.
Twee keer per week is er een inloop. Hier kunnen alle deelnemers gebruik van maken. Ze werken aan opdrachten, kunnen terecht voor hulp en vragen, een gesprek hebben of hun persoonlijk begeleider zien. Ook is er een kookgroep.
De persoonlijk begeleider die de jongere aan het begin krijgt, blijft de begeleider, ook na het intensieve deel van 12 weken.
Regelmatig is er een workshop met een thema. Daar kunnen deelnemers zich voor opgeven. Thema’s zijn bijvoorbeeld werken aan eigenwaarde, omgaan met woede, mindfulness/stressreductie, emoties verdragen, zelfsabotage technieken, omgaan met ASS/autisme, omgaan met ADHD.
Als je kind meedoet aan Op de Proef doe je als ouder of verzorger automatisch ook mee. Je bent heel belangrijk in de verandering waaraan je zoon of dochter werkt. Natuurlijk informeren wij je vooraf over het programma. De persoonlijk begeleider van je kind houdt tijdens het programma ook contact met jou. En er zijn ook enkele belangrijke momenten waarop je samen met je kind aan de relatie werkt. Die momenten worden door deelnemers en ouders/verzorgers als zeer waardevol ervaren. Ze ervaren dat de relatie met hun kind verandert. De jongvolwassene is meer open, neemt verantwoordelijkheid en maakt positieve keuzes.
Typisch Op de Proef is dat wij écht contact opbouwen. Ons traject leunt daarop: deelnemers en de counselors en begeleiders vormen een hechte band. Die steun en het vertrouwen in elkaar zijn heel belangrijk voor de jongeren om zichzelf open te stellen, om te leren en te veranderen. We doen dan ook alle activiteiten met dezelfde groep.
Bij Op de Proef geven wij jongeren een stevige basis voor het leven. Zij leren (weer) keuzes te maken die goed voor ze zijn. Jongeren leren erkennen dat zij problemen hebben en leren ook hoe ze die problemen echt aan kunnen pakken. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen, maar ook om hulp te vragen.
We zien dat jongeren tijdens het traject groeien en meer zelfvertrouwen krijgen en hun gevoel van eigenwaarde groter wordt.