Op de Proef is een initiatief van zorgorganisatie De Weerde die actief is in Almelo, Nijverdal en Enschede. We bieden begeleiding voor volwassenen met een psychische kwetsbaarheid of een verstandelijke beperking. In de eigen woning of in een fijne, veilige woning van De Weerde.
We hebben het initiatief voor Op de Proef genomen omdat we merkten dat jongvolwassenen die bij ons op de wachtlijst staan behoefte hebben aan zo’n programma. En we merkten dat Op de Proef helderheid geeft over wat iemand precies nodig heeft. Op die manier kan je daarna beter stappen nemen die ‘goed’ voor je zijn.
Op de Proef bestaat uit een warm, ambitieus team van professionals veel kennis en ervaring in de jeugdzorg en volwassenenzorg. Hierdoor weten we wat goed werkt en wat niet. Dat is ook de basis van het programma Op de Proef. Zo weten we bijvoorbeeld hoe waardevol het contact met jongeren onderling is. Je leert van elkaar, wordt door elkaar gehoord en gezien. De wijsheid die in zo’n groep ontstaat, maakt dat je als deelnemer vertrouwen krijgt in jezelf en durft te veranderen. Wij voeden dat, enthousiasmeren en begeleiden, zodat iedereen die meedoet, kan groeien. Hoe mooi is dat!
Susan heeft bij wat jongeren nagevraagd hoe ze haar zien: “Ze zien met ‘als een aardige vrouw die graag wil helpen en die rust uitstraalt. Als iemand die niet snel onder de indruk is.’ Dat klopt wel. In haar begeleiding vindt zij het belangrijk om dat de jongeren durven aangaan waar deze mee zitten. “Ik wil dat jongeren zich vrij voelen om ‘open’ te zijn. Dat ze me dingen vertellen waarvan ze weten dat ze er ‘gezeur’ mee krijgen. Of me gekke of genante dingen vragen. Ik werk met ze samen, we doen het samen.” Susan geeft een paar voorbeelden waarom ze haar werk bij Op de Proef zo mooi vindt. “Zo mooi als je ziet dat een jongere die eerst als een ‘blok beton’ was en geen emoties toonde, een oprechte lach laat zien. Als iemand zegt: “Ik heb nog nooit zo fijn met mijn vader gepraat.” Of een jongere die we naar de sportcoach hebben moeten ‘schoppen’. Hij belde huilend op: “Ik wil niet meer.” Wat dan wel? Hij wilde zelf wel naar de sportschool. En nu gaat hij ook zelf. En soms gaat de sportcoach met hem mee! Of een andere jongere, het was net of je aan een dood paard trok. Hij wilde niks, hield zich niet aan afspraken en was verslaafd aan blowen. Ik dacht ‘dat wordt niet wat’. Maar nu heeft hij de omslag gemaakt en heeft zelfs een baantje. Dat vind ik supermooi!”
Op de Proef heeft een eigen leuke plek onderkomen aan de Oranjestraat 9 in Almelo. Dit voormalige restaurant is een gezellige ruimte waar we met elkaar in gesprek kunnen zijn. We kunnen ook een lunch maken en zelfs koken. Alle dagen tijdens de 11 weken van Op de Proef vinden hier plaats. Soms gaan we samen op pad, maar dan is de Almelo altijd het punt waar we vertrekken en terugkomen. Ook de inloop, kookgroep, workshops en terugkommomenten na de 12 weken vinden hier plaats.
Oranjestraat 9 - 7607 BH AlmeloTypisch Op de Proef is dat wij écht contact opbouwen. Ons traject leunt daarop: deelnemers en de counselors en begeleiders vormen een hechte band. Die steun en het vertrouwen in elkaar zijn heel belangrijk voor de jongeren om zichzelf open te stellen, om te leren en te veranderen. We doen dan ook alle activiteiten met dezelfde groep.
Bij Op de Proef geven wij jongeren een stevige basis voor het leven. Zij leren (weer) keuzes te maken die goed voor ze zijn. Jongeren leren erkennen dat zij problemen hebben en leren ook hoe ze die problemen echt aan kunnen pakken. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen, maar ook om hulp te vragen.
We zien dat jongeren tijdens het traject groeien en meer zelfvertrouwen krijgen en hun gevoel van eigenwaarde groter wordt.