Op de Proef is een effectief, warm, liefdevol en confronterend programma en traject. Het laat jongvolwassenen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag. Het leert ze hoe zij de regie terug kunnen krijgen over hun leven.
Het traject heeft een effectieve – haast opvoedkundige – aanpak. We werken samen (de jongeren en de begeleiders) toe naar gezond gedrag. Op de Proef is gericht op herstel van de jongvolwassene (18 t/m 27 jaar), maar ook op herstel van het contact met naastbetrokkenen.
We hebben het initiatief voor Op de Proef genomen, omdat we merkten dat jongvolwassenen die bij ons op de wachtlijst staan voor beschermd of begeleid wonen behoefte hebben aan zo’n programma en traject. En we merkten dat Op de Proef helderheid geeft over wat iemand precies nodig heeft. Op die manier kan iemand daarna beter stappen nemen. Soms blijkt ook dat de zorg die passend is, lichter is dan geïndiceerd. We kijken dan ook wat nodig is om te wonen:
Het traject duurt meestal rond een jaar tot anderhalf jaar.
Het intensieve programma duurt 12 weken en bestaat uit een startweek van 5 dagen op Ameland. De deelnemers en begeleiders leren elkaar daar goed kennen en we beginnen met het programma. We doen allerlei activiteiten en er is tijd voor ontspanning.
De andere 11 weken zijn de jongeren twee volle dagen per week bij Op de Proef in Almelo.
De jongeren zijn twee dagen per week de hele dag bij Op de Proef. Deze dagen zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Maar de begeleiding gaat ook door buiten die twee dagen. De begeleiders gaan uit van wat iemand nodig heeft om bijvoorbeeld het geleerde vast te houden.
We doorlopen met elkaar een werkboek met informatie en opdrachten. De deelnemers werken allemaal tegelijk aan hetzelfde en delen dat ook met elkaar, onder begeleiding van de begeleiders. Ze herkennen veel van en in elkaar en dat geeft steun en vertrouwen.
We bespreken het ene deel van de dag de onderwerpen uit het werkboek en de opdrachten. Het andere deel van de dag doen we activiteiten. Door de activiteiten leren de jongeren veel over zichzelf en hoe ze in het leven staan. Die activiteiten zijn altijd grensverleggend en gericht op samenwerking.
Na de twaalf weken Op de Proef gaan de jongeren zelf verder (met begeleiding).
Twee keer per week is er een inloop. Hier kunnen alle deelnemers gebruik van maken. Ze werken aan opdrachten, kunnen terecht voor hulp en vragen, een gesprek hebben of hun persoonlijk begeleider zien. Ook is er bijvoorbeeld een kookgroep.
De persoonlijk begeleider die de jongere aan het begin krijgt, blijft de begeleider, ook na het intensieve deel van 12 weken. De jongeren krijgen begeleiding op de levensgebieden die van toepassing zijn, soms in combinatie met beschermd wonen.
Regelmatig is er een workshop met een thema. Daar kunnen deelnemers zich voor opgeven. Thema’s zijn bijvoorbeeld werken aan eigenwaarde, omgaan met woede, mindfulness/stressreductie, emoties verdragen, zelfsabotage technieken, omgaan met ASS/autisme, omgaan met ADHD.
Mocht er meer ondersteuning nodig zijn, dan stemmen we dat samen goed af. Als kleine zorgorganisatie kunnen we flexibel meebewegen en kijken we per persoon wat er op dat moment nodig is. We laten niet zomaar los!
De jongeren moeten hard werken voor een positieve verandering. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun gedrag en de keuzes die ze maken. Dat vraagt om lef.
We bijten ons vast, gaan niks uit de weg en geven om elkaar. Iedereen die meedoet is het waard om voor te knokken. En dat doen we dus ook, met z’n allen.
Het vertrouwen en de steun van de groep hielpen al veel jongeren om hun leven op de rit te krijgen.
Bij Op de Proef vormen we als medewerkers en jongeren een supersterk team waar iedereen belangrijk is.
Deelnemers van Op de Proef wonen meestal nog thuis bij hun ouders of verzorgers. Geregeld zien we, gaandeweg het traject, dat zij letterlijk meer ruimte nodig hebben om te groeien. Voor sommige deelnemers staat de huidige woonsituatie hun groei echt in de weg. Die deelnemers kunnen bij Op de Proef kamertraining krijgen.
Tijdens deze kamertraining wonen de deelnemers in een pand van De Weerde. Zij kunnen oefenen met wonen in een fijne, veilige, rustige woonomgeving. De kamertraining wordt gedaan door de begeleiders van Op de Proef. Dat zijn bekende begeleiders met wie ze ook samen optrekken in het programma van Op de Proef. Dat voelt vertrouwd en begeleiders kunnen goed aansluiten bij waar de deelnemer in het programma staat. In het pand is dagelijks een huismeester aanwezig. Hij zorgt ervoor dat de sfeer goed is en dat het veilig is. Bewoners kunnen ook bij hem terecht met praktische vragen. Hij zorgt er samen met de huisgenoten voor dat het pand een fijne plek is waar iemand zich thuisvoelt.
Voor iedereen die bij ons kamertraining doet, is de zorgvraag voorliggend. De woonvraag is altijd secundair. De keuze voor kamertraining maken we in overleg met de deelnemer zelf en de ouders/verzorgers.
Typisch Op de Proef is dat wij écht contact opbouwen. Ons traject leunt daarop: deelnemers en de counselors en begeleiders vormen een hechte band. Die steun en het vertrouwen in elkaar zijn heel belangrijk voor de jongeren om zichzelf open te stellen, om te leren en te veranderen. We doen dan ook alle activiteiten met dezelfde groep.
Op de Proef is voor veel jongeren een nieuw begin; het moment waarop zij sinds lange tijd (of voor het eerst) keuzes maken die goed voor ze zijn. De positieve draai die deelnemers aan hun leven geven, maakt ons telkens weer trots!